Цвет на животот - симболика + 6 скриени значења (света геометрија)

Sean Robinson 22-07-2023
Sean Robinson

Содржина

До семето на животот, Цветот на животот е еден од најмоќните симболи на Светата геометрија. И исто како и семето на животот, има многу скриени значења и тајни во својот сложен дизајн. Во оваа статија, да ги истражиме овие скриени значења и да го разбереме овој прекрасен и мистериозен симбол од подлабока перспектива.

  Што симболизира Цветот на животот?

  Слично на семето на животот, Цветот на животот го претставува создавањето, меѓусебната поврзаност, единството, единството, двојноста, циклусот на животот и соединувањето на божествените машки и женски енергии.

  Многумина веруваат дека овој моќен симбол го содржи самиот план на универзумот. Овој симбол исто така се верува дека содржи Акашични записи , космичка база на знаење што ги открива тајните на сите живи суштества. Се верува дека медитирањето за овој симбол ја проширува вашата свест и ви дава пристап до ова универзално знаење.

  Некои дури веруваат дека Цветот на животот има моќ да ги отфрли негативните енергии и да промовира исцелување на духовно ниво.

  Без разлика дали барате духовно водство, уметничка инспирација или едноставно барате да го проширите своето знаење за создавањето на универзумот, Цветот на животот има потенцијал да ве води на трансформативно патување на самооткривање и чудење .

  Цвет на животот – историско значењеЦвет на животот & засилувач; Лабринтот Лавиринтот во Цветот на Животот

  Како што е прикажано на сликата подолу, Цветот на животот го содржи во себе симболот на лабринтот.

  Лавиринтот е древен симбол кој го претставува духовното патување на самооткривање, кое води од материјалниот свет до поврзување со внатрешното јас. Исто така го претставува создавањето и патувањето на животот. Центарот на лавиринтот го претставува изворот на создавањето, додека самиот лавиринт го претставува патувањето на душата во материјалниот свет. Душата на крајот мора да се врати во изворот само за повторно да се роди и повторно да го започне патувањето. Одење по лавиринтот може да се смета за метафора за духовна трансформација и раст.

  6. Цвет на животот & Кабала Дрвото на животот

  Дрвото на животот во цветот на животот

  Цветот на животот во него го содржи и кабаланското дрво на животот (како што е прикажано на сликата подолу).

  Дрвото на животот во Кабала содржи 10 или 11 кругови (познати како сефирот) и дваесет и две прави линии (или патеки) кои ги поврзуваат заедно за да формираат шема што наликува на дрво. Секој сефирот претставува различни аспекти на божественото и универзумот, како што се мудроста, разбирањето и убавината.

  Горниот круг го претставува изворот или божествениот, а долниот круг го претставува материјалниот свет. Како такво, Дрвото на животот делува како план по кој можедостигне божественото додека е во материјалниот свет. Таа, исто така, го претставува слегувањето на божественото во манифестираниот свет.

  Многумина веруваат дека ова е древен пагански симбол кој подоцна бил прилагоден во кабалата. Дрвото на животот се користи како алатка за контемплација и медитација и како начин да се разбере природата на Бога и универзумот.

  Заклучок

  Цветот на животот е моќен симбол на создавање, единство, рамнотежа и меѓусебна поврзаност. Делува како портал за подлабоко разбирање за тоа како функционира универзумот и сложената врска помеѓу сè што постои. Медитирањето на овој симбол може да ви помогне да внесете повеќе смиреност и рамнотежа во вашиот живот, а истовремено да ја проширите свеста и да ги отворите вашите чакри. Исто така, може да ве доведе до длабоки сознанија за универзумот и вашето место во него.

  Овој симбол е исто така прекрасен потсетник за меѓусебната поврзаност на сè во универзумот и служи како инспирација да се живее во хармонија со сè што постои. За да ја искористите неговата моќ, размислете да го нацртате симболот и да го користите како алатка за медитација. Можете исто така да го користите за дифузија на штетни фреквенции и да го вклучите како симбол во вашиот секојдневен живот, за да го разбудите вашето духовно јас.

  Резба на антички цвет на животот – Хампи

  Цветот на животот е древен симбол кој е откриен низ бројни култури на различни места. Од храмот на Озирис во Абидос, Египет, каде што можат да се најдат најстарите познати примери на Цветот на животот, до палатата Ашурбанипал во Асирија, до Забранетиот град и разни храмови во Кина и античкиот град Преслав во Бугарија. , овој симбол е врежан во некои од најисториските и најимпресивните структури на светот.

  Цвет на животот – Храмот на Озирис Извор

  Дури и денес, Цветот на животот може да се најде на многу духовни места како што се Златниот храм во Индија, разни храмови во Јапонија и џамијата „ла Мескита“ во Кордоба ' во Шпанија. Еве само неколку места каде што е пронајден цветот на животот:

  • Египет – Храмот на Озирис во Абидос, Храмот на Карнак и Луксор.
  • Асирија – Палатата на Ашурбанипал .
  • Кина – Забранет град во Пекинг и пештерите Јунганг во провинцијата Шанкси.
  • Бугарија – Антички град Преслав во Бугарија, кој бил главен град на Првата бугарска империја од 893 до 972 г. . Симболот е прикажан на камен релјеф во ѕидовите на урнатините на кралската палата.
  • Израел – Антички синагоги во Галилеја и Масада.
  • Јапонија – Разни храмови и светилишта во Јапонија, особено во шинтоистичката традиција.
  • Индија -ХармандирСахиб (Златен храм) во Амритсар, будистичките храмови во Ајанта и урнатините на античкиот град Хампи.
  • Турција – Антички локалитети и градби во градот Ефес.
  • Италија – Неколку антички градби и уметнички дела во Италија, вклучувајќи цркви, катедрали и други религиозни објекти кои датираат од средниот век.
  • Шпанија – Мескита де Кордоба (џамија-катедрала во Кордоба).
  • Блискиот Исток – Разни антички исламски џамии.

  Дали знаевте дека дури и Леонардо да Винчи бил фасциниран од Цветот на животот? Тој не само што го проучувал комплетниот дизајн на Цветот на животот, туку и неговите различни компоненти, како што е семето на животот. Од овие студии, тој цртал геометриски фигури како што се платонски цврсти материи, сфери, тори и многу повеќе.

  Леонардо Да Винчи – Цртеж на цветот на животот

  Интересно е што тој дури и го вградил златниот сооднос на фи во неговото уметничко дело, што е изведено од дизајнот Цвет на животот. Ова покажува дека Цветот на животот не е само духовно значаен симбол, туку и сестран и длабок извор на инспирација во различни области на студии.

  Создавање на цветот на животот

  Тоа е Фасцинантно е да се проучува создавањето на Цветот на животот бидејќи ви помага да ја разберете основата на создавањето на овој универзум!

  Цветот на животот е изграден врз шемата на семето на животот. Семето на животот содржи вкупно 7 преклопувањакругови со еден круг во центарот и 6 кругови околу него. Кругот во центарот го претставува Изворот или Свеста.

  Цветот на животот се создава со додавање на 12 дополнителни кругови на Семето на животот како што е прикажано на сликата подолу. Оттука, Цветот на животот содржи вкупно 19 кругови.

  Цветот на животот без надворешен круг

  Цветот на животот генерално е прикажан како опкружен со два надворешни кругови како што е прикажано на слика подолу.

  Цвет на животот со надворешни кругови

  Следната слика го прикажува целиот процес на развој на Цветот на животот почнувајќи од еден Круг до Семето на Животот со 7 кругови и на крајот, 19 заокружен Цвет на Животот. За да знаете за овој процес на создавање во детали, можете да ја прочитате оваа статија за Семето на животот.

  Фази на развој на Цветот на животот

  Во оваа статија, ќе го разгледаме накратко фасцинантниот процес зад создавањето на Цветот на животот. Разбирањето на овој процес може да ви даде вредни сознанија за тоа како би можел да се создаде универзумот. Па, ајде да видиме кои се чекорите.

  Чекори за создавање на Цветот на животот

  Во почетокот постоеше ништо или вечна празнина. Првата форма што настана од оваа празнина на ништожност беше точка. Можете да ја наречете оваа точка, Дух или Извор. Сега точката (духот) одлучува да ја прошири својата свест и оттука формира круг. Овој кругја претставува сеопфатната свест која е секогаш присутна, со целосен обем од 360 степени.

  За да стекне знаење за себе, Духот одлучува да се реплицира и формира вториот круг. Двата круга остануваат поврзани на таков начин што обемот на едниот поминува низ центарот на другиот. Ова е познато како Vesica Piscis (како што е прикажано на сликата подолу). Ова го означува формирањето на светот на двојноста или поларитетот.

  Vesica Piscis

  Духот потоа се дели уште пет пати за да го создаде Семето на животот - самиот темел на создавањето.

  Симболот Seed of Life

  Семето на животот содржи 7 кругови кои вклучуваат среден круг (извор) со 6 кругови што го опкружуваат. Обемот на сите 6 кругови поминува низ центарот на средниот круг. Ова покажува дека сè е поврзано со изворот и го содржи изворот во него . Ова исто така претставува меѓусебно поврзување, единство, рамнотежа и концептот Како горе, толку долу.

  Семето на животот го раѓа Цветот на животот, кој ги опфаќа сите форми и обрасци на универзумот во него. Како што беше дискутирано, Цветот на животот е формиран со додавање на 12 дополнителни кругови на семето на животот.

  Создавањето на Цветот на животот е затоа приказна за создавањето на самиот универзум - навистина фасцинантен концепт, не мислиш?

  Симболи внатреЦветот на животот

  Цветот на животот е планот на физичкиот универзум. Тој ја претставува основната шема присутна во сите постојни форми. И не е изненадувачки што Цветот на животот содржи во него дури 15 симболи поврзани со создавањето и светот на формата.

  Овие симболи вклучуваат Vescia Piscis, Triquetra, Seed of Life, Fruit of Life, Metatron's Cobe , 5 Платонски цврсти материи, чакри и лавиринт.

  Следнава слика ги илустрира сите симболи содржани во Цветот на животот.

  Симболи во Цветот на животот

  6 Скриени значења поврзани со симболот Цвет на животот

  1. Цвет на животот & засилувач; Нумерологија

  Цветот на животот содржи вкупно 19 кругови. Со собирање на броевите 1 и 9 се добива 10. Со додавање на ова дополнително, се добива бројот 1. Бројот 1 во нумерологијата претставува нови можности, движење, промена. рамнотежа, креативност, независност и свест. Исто така, го претставува Сонцето, изворот на сета енергија и живот на Земјата.

  Едниот е и бројот на создавањето бидејќи од еден извираат сите други броеви. Ако нулата ја претставува празнината или безобличноста, 1 ја претставува точката или првата форма од која настана сè. Така, 1 го симболизира изворот во неговата физичка форма.

  Во хиндуизмот, бројот 1 ја претставува космичката утроба позната и како Хирањагарба (на санскрит).

  Такадури и од нумеролошка перспектива, Цветот на животот претставува создавање, креативност и изворна енергија.

  2. Цвет на животот & засилувач; Седумте чакри

  Според Ведите (светите хинду текстови), човечкото тело има 7 главни енергетски центри кои се движат по должината на 'рбетот. Овие енергетски центри се познати како Чакри (на санскрит). Зборот Чакра се преведува на Тркало, Круг или Диск. Се верува дека чакрите носат Прана (чи или енергија) низ телото.

  Интересно е што сите седум чакри (енергетски кругови) совршено се вклопуваат во Цветот на животот како што е прикажано на сликата подолу.

  Цвет на животот и 7 чакри

  Покрај тоа, срцевата чакра се наоѓа во централниот круг на Цветот на животот. Централниот круг го претставува Изворот или порталот помеѓу духовниот и материјалниот свет. Слично на тоа, срцевата чарка е ваш сопствен енергетски центар каде се среќаваат физичкото и духовното. Можете да се поврзете со вашето внатрешно битие и повисоките духовни сфери преку овој центар.

  3. Плод на животот во цветот на животот

  Како што го шириме Цветот на животот со додавање на уште 34 кругови, ние добијте вкупно 61 испреплетени кругови. Во рамките на оваа нова шема, Плодот на животот се открива како што е прикажано на сликата подолу.

  Овошје во цветот на животот

  Плодот на животот содржи вкупно 12 кругови плус еден круг во средината што претставува изворот. Плодот на животот есе смета за основа на универзумот и се верува дека ја содржи основната структура на сите атоми, молекули и животот воопшто. Во него се наоѓа и Метатроновата коцка која ги содржи сите пет платонски цврсти материи. Се верува дека платонските цврсти материи се градежни блокови на универзумот.

  Плодот на животот исто така се гледа како симбол на плодноста и изобилството, што претставува потенцијал за раст, создавање и исхрана.

  23> 4. Метатроновата коцка во плодот на животот

  Плодот на животот содржи само кругови и оттука претставува женска енергија. Кога ги поврзуваме центрите на сите кругови едни со други користејќи прави линии, ја добиваме коцката Метатрон (како што е прикажано на сликата подолу). Правите линии овде претставуваат машка енергија. Кога овие спротивставени енергии се обединуваат, тоа води кон создавање. Така, коцката на Метатрон ја претставува рамнотежата, меѓусебната поврзаност и хармонијата што постои помеѓу овие спротивставени сили што е од клучно значење за создавањето.

  Метатроновата коцка

  Она што е интересно за Метатроновата коцка е тоа што содржи различни геометриски форми вградени во него, особено петте платонски цврсти материи како што е прикажано на сликата подолу.

  5 Платонски цврсти материи во Метатроновата коцка

  Петте платонски цврсти материи пронајдени во метатроновата коцка се како што следува:

  • Тетраедар – содржи 4 рамностран триаголници и претставуваОган
  • Октаедрон – содржи 8 рамностран триаголници и претставува воздух
  • Икосаедар – содржи 20 триаголници и претставува Вода
  • Хексаедар – содржи 6 идентични квадрати и ја претставува Земјата
  • Додекаедар – содржи 12 петаголници и претставува етер

  Платонските цврсти материи се именувани така затоа што тие биле откриени од Платон некаде околу 350 п.н.е.

  Сега платонските цврсти тела се многу посебни геометриски форми. Како прво, овие цврсти материи се со иста должина, иста големина на лицето и исти агли. Покрај тоа, темињата на сите форми совршено се вклопуваат во сфера.

  Се верува дека петте платонски цврсти материи ги претставуваат и петте елементи (оган, вода, земја, воздух и етер) кои се градбени блокови на универзумот. Тоа е затоа што само со комбинација на овие пет елементи се случува создавањето.

  Се верува дека платонските цврсти материи се градбени елементи на органскиот живот и основата на сите физички форми во материјалниот свет. Тие се наоѓаат во сè, од минерали, звук, музика и молекули на ДНК до снегулки и микроорганизми. Исто така, откриено е дека секој елемент од периодниот систем има геометриска врска со едно од платонските цврсти материи.

  Исто така види: 50 смирувачки цитати дека „сè ќе биде во ред“

  Како што можете да видите, Метатроновата коцка содржи во себе важни информации за самото создавање на универзумот.

  Исто така види: 22 книги кои ќе ви помогнат да се сакате и прифатите себеси

  5.

  Sean Robinson

  Шон Робинсон е страстен писател и духовен трагач посветен на истражување на повеќеслојниот свет на духовноста. Со длабок интерес за симболи, мантри, цитати, билки и ритуали, Шон навлегува во богатата таписерија на античката мудрост и современи практики за да ги води читателите на проникливо патување на самооткривање и внатрешен раст. Како страствен истражувач и практичар, Шон го спојува своето знаење за различни духовни традиции, филозофија и психологија за да понуди уникатна перспектива што резонира кај читателите од сите сфери на животот. Преку својот блог, Шон не само што навлегува во значењето и значењето на различните симболи и ритуали, туку дава и практични совети и насоки за интегрирање на духовноста во секојдневниот живот. Со топол и поврзан стил на пишување, Шон има за цел да ги инспирира читателите да го истражат сопствениот духовен пат и да ја искористат трансформативната моќ на душата. Без разлика дали тоа е преку истражување на длабоките длабочини на античките мантри, вклучување возбудливи цитати во секојдневните афирмации, искористување на лековитите својства на билките или вклучување во трансформативни ритуали, списите на Шон обезбедуваат вреден извор за оние кои сакаат да ја продлабочат својата духовна врска и да најдат внатрешен мир и исполнување.